HomePage Inapoi
Denumirea Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului"
Parohia Parohia "Adormirea Maicii Domnului" Totoreni
Datare 1697
Tip Biserică de lemn
Cultul ortodox
Localizare pe hartă Localizează pe harta României
Judeţ Bihor
Localitate TOTORENI
Comuna TĂRCAIA
Protopopiat Protopopiatul Ortodox român Beiuş
Episcopie/Arhiepiscopie Episcopia Oradiei, Bihorului şi Sălajului
Mitropolie Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului
Cod oficial LMI 2004 BH-II-m-B-01221
Descriere Biserica este datată printr-o inscripţie aflată pe una din grinzile pronaosului, în exterior, în partea stângă a intrarii: “Ziditu-s-au această sfântă beserică după întrupare Domnului Leatu 1697”. Pictura bisericii este realizată de către pictorul Simion Darabant care a pictat şi biserica din Tărcăiţa în 1816 şi biserica din Gurani în 1814. O inscripţie din partea de nord a iconostasului ne aminteşte: "Această sfântă beserică s-au zugrăvit cu cheltuiala satului Totoreni cu strădania parohului Mihail, sfăt Mlende Urs în anul Domnului 1818". Continuarea inscripţiei o găsim în partea de sud a iconostasului:"...şi cu cheltuiala Bălenilor prin sârguinţa preotului Mihai Popovici, sfăt Popa Ştefan în anu 1818...zile. Au zugrăvit Simion Darabant pentru pomenirea sufletelor. Biserica de lemn din Totoreni are planul dreptunghiular, cu absida altarului poligonală, cu cinci laturi, decroşată. Lungimea bisericii este de aproximativ 1100 cm. Particularitatea bisericii este prispa de pe latura sudică ce se întinde pe toată lungimea naosului de aproximativ 525 cm. "Perindelele" se termină odată cu naosul, pronaosul fiind mai lat decât naosul, ocupând şi locul prispei. Ca lungime, pronaosul are o lungime de 575 cm. Intrarea se face prin partea de vest a bisericii, în axul bisericii. Uşa bisericii, este frumos decorată cu ţinte vechi din fier.
Biserica femeilor este despărţită de biserica bărbaţilor printr-un perete de grinzi, prevăzut cu spaţii petru a facilita accesul portal sculptat şi pictat, din păcate pictura este foarte deteriorată. Pronaosul este podit iar naosul este acoperit de o boltă semicilindrică unde putem remarca arc-dubloul decorat cu motivul funiei precum şi cu rozete, colorat în roşu, galben şi albastru. Meştergrinda întersectează arc-dubloul împărţind bolta naosului în patru casete, fiecare dintre acestea fiind decorate cu medalioane pictate. Din pictură se mai pot observa în altar câteva fragmente pictate ce înfăţişează Sfinţii Părinţi. Iconostasul este împodobit în partea de jos cu icoanele Sf. Gheorghe şi a Sf. Dimitrie. Iconostasul, unde încă se mai pot distinge figurile apostolilor este ornamentat cu icoane mărginite de ştergare albe din pânză, decorate cu cusături roşii,negre şi cipcă. Intrarea în podul bisericii se face prin pronaos, astfel avându-se acces atât la clopote cât şi la balconul care se găseşte deasupra unei părţi a naosului.
Lăcaşuri de cult din România; Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului; ; ; 1697; 1697; ; Biserică de lemn; ortodox; Orthodox; orthodoxe; TOTORENI; TĂRCAIA; Bihor; Protopopiatul Ortodox român Beiuş; Episcopia Oradiei, Bihorului şi Sălajului; Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului;