HomePage Inapoi
Denumirea Biserica de lemn "Sf. Arhangheli"
Parohia Parohia "Sf. Arhangheli" Măgura
Datare 1707
Tip Biserică de lemn
Cultul ortodox
Localizare pe hartă Localizează pe harta României
Judeţ Sălaj
Localitate MĂGURA
Comuna POIANA BLENCHII
Adresa 22
Protopopiat Protopopiatul Ortodox român Zalău şi Jibou
Episcopie/Arhiepiscopie Episcopia Oradea
Mitropolie Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului
Cod oficial LMI 2004 SJ-II-m-B-05079
Descriere Biserica de lemn din Măgura este datată din anul 1707 de o inscripţie pe peretele de sud. Potrivit legendei însă ea ar fi mult mai veche, anul 1707 leagă biserica de o strămutare a ei dintr-un alt loc din sat. Biserica de lemn "Sf. Gheorghe" a fost construita in anul 1707, data sapata pe o barna a peretelui de sud. Legenda pune ca aceasta data se refera numai la stramutarea locasului din partea de hotar numita "Magurice", unde a fost vatra veche a satului. Dupa spusele satenilor, cele trei urme din usa bisericii au fost facute de lanci tataresti, in ultima invazie din 1717.
De plan dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi, acest edificiu prezinta la altar urmatoarele particularitati : forma patrata a temeliei, proportiile extrem de reduse ale laturilor de colt si ferestruicile de marimea unei "palme" de pe laturile de nord si de sud.
Cele doua ancadramente, al intrarii de pe latura de sud si al celei dintre pronaos si naos sunt decorate cu rozete petalate, romburi duble si linii frante.
Bolta naosului semicilindrica este usor retrasa de la pereti, iar cea a altarului merge pana in dreptul laturilor mici, unde un timpan o racordeaza cu peretii printr-o suprafata plana.
Decoratia pictata este foarte deteriorata. In altar, pe latura de sud este urmatoarea inscriptie :"Si s-au zugravit in stapanirea imparatului nostru Francisc aceasta sfanta biserica si au platit preotul Roman Tanasie", completata cu semnatura de pe usa chivotului :"1826, Petru Bode zugrav". In anul 1968, reparand biserica, satenii i-au refacut acoperisul din sita, intocmai cu cel vechi, cu pante mari, streasina mult prelungita, pastrand si autenticitatea turnului scund, cu foisor si flesa.
Lăcaşuri de cult din România; Biserica de lemn Sf. Arhangheli; ; ; 1707; 1707; ; Biserică de lemn; ortodox; Orthodox; orthodoxe; MĂGURA; POIANA BLENCHII; Sălaj; Protopopiatul Ortodox român Zalău şi Jibou; Episcopia Oradea; Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului;