HomePage Inapoi
Denumirea Biserica romano-catolică "Sf. Ioan"
Parohia Parohia romano-catolică Valea Strâmbă-Suseni
Datare sec. XV; sec. XVIII; sec. XIX
Tip Biserică
Cultul romano-catolic
Localizare pe hartă Localizează pe harta României
Judeţ Harghita
Localitate VALEA STRÂMBĂ
Comuna SUSENI
Adresa 202
Episcopie/Arhiepiscopie Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba-Iulia
Mitropolie Biserica Romano-Catolică din România
Cod oficial LMI 2004 HR-II-m-A-13005
Descriere Pe faţada bisericii este scris: „Isten dicsöségére épült 1734-ben. Iavittatott 1838, 1876,1924 és 1939” („Construit în slava domnului în 1734. Renovată în 1838, 1876, 1924 şi 1939”), Ctitori: Familia Gáborffy. Biserica are o navă acoperită cu boltă în leagăn susţinut de 2 arcade masive. Sanctuarul este în prelungirea navei în formă de absidă poligonală. Accesul principal este dinspre vest. Corul este dotat cu orgă. Sacristia este în partea de nord a clădirii. Trecerea de la navă la sanctuar este marcată cu un arc puternic de o înălţime de 6,50m şi lăţime de 150 cm. Zidurile sunt sprijinite cu contraforţi. Accesul în cor este din exterior. Pe faţada de sud xistă a foua uşă de acces printr-un antreu ce se intersectează în corpul navei ca un transept. Accesul în turn este din cor. Pereţii sunt din zdărie mixtă de cărămidă cu piatră de calcar aşezată în mortar de var fierbinte. Contraforţii sunt din blocuri masive de piatră bine aşezate în mortar de var fierbinte. Şarpanta este din lemn cu învelitoare de ţiglă solzi. Turnul are şarpantă de lemn cu învelitoare de tablă. La uşa de intrare dinspre sud şi de la sacristie este ancadrament de piatră naturală sculptat. Zidul înconjurător din piatră aşezat în mortar de var fierbinte şi tencuit. Pictura este prezentă pe altarul principal – pictură în ulei (Sfântul Ioan Botezătorul). Pe altarul lateral sunt, de asemenea, picturi în ulei (Imaculata şi Sfântul Ştefan). Sculptura: Ancadramente de piatră la uşile de la intrarea dinspre sud şi la sacristul.
Până la data de 1724 a fost filiala parohiei Gheorgheni. În anul 1724 a devenit parohie separată. În anul 1801 a suferit un incendiu, în urma căruia au ars altarele şi arhiva parohiei.
Biserica romano-catolică a fost construită în 1734, având trăsăturile caracteristice ale stilului baroc popular, poartă hramul "Sfântului Ioan Botezătorul". A fost reconstruită în 1801 după un incendiu. Biserica are în componenţă elemente gotice - în anul 1992 a fost găsită, cu ocazia unor reparaţii la turnul bisericii, o fereastră gotică sculptată în piatră, zidită ulterior, precum şi alte fragmente interesante.
Biserica satului Valea Strâmbă a fost construită în perioada 1724-1734, în cinstea Sfântului Ioan Botezătorul şi a fost ctitorită de familia Gaborffy.
Amplasată în centrul satului, biserica Romano-Catolică este formată din nava dreptunghiulară, absida poligonală, cu contraforturi şi turnul din partea vestică (de la intrare). Are o structură mixtă din zidărie de piatră de calcar şi cărămidă, cu mortar de var şi fundaţii continue din piatră. Ferestrele turnului de la intrare sunt în ogivă, de asemenea întâlnim ancadramentul gotical sacristiei. Contraforţii sunt din blocuri masive din piatră, cu mortar de var. Biserica este o construcţie în stil baroc şi cu elemente gotice. Intrarea principală se face pe faţada de vest, sub turnul clopotniţă, printr-un portal în arc în plin centru.
Lăcaşuri de cult din România; Biserica romano-catolică Sf. Ioan; ; ; sec. XV; sec. XVIII; sec. XIX; 1401; 1500; Biserică; romano-catolic; Roman-Catholic; roman-catholique; VALEA STRÂMBĂ; SUSENI; Harghita; ; Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba-Iulia; Biserica Romano-Catolică din România;