HomePage Inapoi
Denumirea Biserica Romano-Catolică "Zămislirea Sf. Fecioare"
Denumire alternativă Biserica Romano-Catolică Armăşeni
Parohia Parohia romano-catolică Armăşeni
Datare sec. XV-XIX
Tip Biserică
Cultul romano-catolic
Localizare pe hartă Localizează pe harta României
Judeţ Harghita
Localitate ARMĂŞENI
Comuna CIUCSÂNGIORGIU
Adresa str. Principală 460
Episcopie/Arhiepiscopie Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba-Iulia
Mitropolie Biserica Romano-Catolică din România
Cod oficial LMI 2004 HR-II-a-A-12748.01
Descriere În prima parte a veacului al XIII-lea a fost construită o biserică în stil romanic. Mai târziu, în secolul al XV-lea s-a construit pe fundaţiile bisericii de stil romanic, o biserică în stil gotic. În 1655 a fost renovată rămânând neschimbată numai absida cu bolta gotică şi ferestrele între nervurile bolţii. Până în 1836 nu avea turn. Nava laterală este construită în 1858, iar zidul înconjurător a fost ridicat în 1765 sau 1675.
Inscripţii: „Ae T.H. Anno 655” pe peretele sanctuarului. Pe turn „1837” restul indescifrabil. Pe zidul înconjurător „1675”. Monumentul se găseşte aproape de centrul comunei pe o movilă. Este înconjurat cu un zid. Forma zidului înconjurător este interesantă. Nu este înalt, dar are două nivele, nivelul de sus are goluri de tragere. În curtea bisericii se poate intra pe două portiţe acoperite în stil baroc. În curte sunt câteva morminte. Biserica este aşezată în partea nordică a curţii. Biserica are turn, navă cu planşeu drept, absidă cu boltă gotică, navă laterală şi sacristie. Turnul nu este prea înalt, este tencuit pe toată suprafaţa, având sus o cornişă din profile trase. Zidul turnului este lat. Nava are un planşeu drept cu decoraţii puţine. Are un cor, care se sprijină pe o boltă cilindrică şi pe 2 stâlpi în mijloc şi 2 pilaştri laterali. Corul are parapet de lemn şi este mărit cu două balcoane, executate din lemn şi sprijinite cu console metalice. Biserica a fost mărită cu nava laterală şi are legăturăcu nava principală cu o deschizătură. Nava laterală are planşeu drept şi este foarte simplu decorat. Partea cea mai interesantă a bisericii o constituie sanctuarul în stil gotic. Între nervurile bolţii sunt pictate fresce din secolul al XVI-lea cu diferite motive din viaţa sfinţilor. Are ferestre gotice sculptate în piatră, nervuri foarte frumoase şi console interesante. În absidă, între nervurile bolţilor pe intrados sunt fresce, probabil vopsite odată cu renovările din 1655. Sunt pictate diferite tablouri din viaţa sfinţilor, tablouri biblice şi ornamente florale. Fiecare pătrat are alt fel de pictură. Pe arcul de triumf este vopsit frescă. În forma originală era o biserică cu o navă, fără turn. Mai târziu absida a fost reconstruită în stil gotic, stil pe care îl păstrează şi astăzi. Cu ocazia construirii navei laterale (1858) zidurile din partea sudică au fost desfăcute. Ferestrele gotice de la absidă au rămas neatinse. ferestrele absidei sunt frumos cioplite în piatră în stl gotic. Rozeta din peretele diaconicului este sculptată în stil popular.
Lăcaşuri de cult din România; Biserica Romano-Catolică Zămislirea Sf. Fecioare; Biserica Romano-Catolică Armăşeni; ; sec. XV-XIX; 1401; 1900; Biserică; romano-catolic; Roman-Catholic; roman-catholique; ARMĂŞENI; CIUCSÂNGIORGIU; Harghita; ; Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba-Iulia; Biserica Romano-Catolică din România;